Autoschade: wie verhaalt mijn schade?

Schade aan uw auto is altijd vervelend. Zeker wanneer deze veroorzaakt is door een ander. Welke hulp kunt u bij schade verwachten? Na het invullen van een schadeformulier vertrouwt u op een juiste afhandeling van de schade. Maar wie verhaalt voor u de schade op de tegenpartij?

Stel dat u wordt aangereden waardoor u zowel schade aan uw auto als letselschade oploopt. Wie verhaalt dan uw schade? Het antwoord is afhankelijk van uw verzekeringsdekking(en).

  1. Het verhalen van de autoschade (het casco):
    • Bent u WA of beperkt (of mini) casco –verzekerd, dan bent u alleen verzekerd voor schade die uw auto aan een ander toebrengt. Wordt u daarentegen aangereden (andermans schuld), dan bent u daar niet voor verzekerd. U moet dan zelf proberen om de schade op de veroorzaker te verhalen. Bent u verzekerd voor rechtsbijstand, dan zal de rechtsbijstandsverzekeraar dit voor u halen.
    • Bent u volledig casco (AllRisk) verzekerd, dan wordt de schade aan de auto (het casco) door uw autoverzekeraar verhaald.
  2. Het verhalen van de letselschade:
    Deze wordt niet door de autoverzekeraar verhaald. Met een rechtsbijstandverzekering zal de verzekeraar de letselschade wel voor u verhalen. Wanneer de tegenpartij aansprakelijkheid erkent, dan kunt u ook een advocaat naar keuze inschakelen. De kosten van deze advocaat zullen (indien redelijk) door de autoverzekeraar van de schuldige derde worden betaald.

Altijd verstandig: een rechtsbijstandsverzekering
Ongeacht de gekozen hoofddekking van uw autoverzekering (WA Volledig Casco, Beperkt Casco, WA) is het verstandig om rechtsbijstand als aanvullende dekking af te sluiten. Letselschade wordt nooit door de verzekeraar verhaald als uw geen (verkeers)rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten. De dekking op deze aanvullende verzekering garandeert u deskundige juridische hulp bij verschillende problemen die u kunt tegenkomen door het bezit of gebruik van het voertuig. We zien dat ook advocaten vaak een (verkeers)rechtsbijstandverzekering afsluiten. Wilt u een scherpe offerte ontvangen voor een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact met ons op.