Pensioen: laatste kans voor DGA

Alle directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) worden dit jaar gedwongen om na te denken over hun pensioen. 2019 is namelijk het laatste jaar waarin u als DGA een keuze kan maken voor het opgebouwde pensioen in eigen beheer. Laat u goed adviseren over de verschillende mogelijkheden en wacht niet te lang met het maken van een keuze!

Pensioen in eigen beheer afgeschaft
De overheid heeft sinds medio 2017 een streep gezet door het opbouwen van pensioen in eigen beheer, waardoor DGA’s moeten kiezen wat ze met hun pensioenpotje gaan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Laat u het pensioen premievrij in eigen beheer staan?
  • Draagt u de pensioenverplichting over naar een verzekeraar?
  • Koopt u het opgebouwde pensioen in eigen beheer af?
  • Zet u het pensioen in eigen beheer om in een oudedagsverplichting (ODV) binnen de bv?

Iedere keuze heeft financiële, fiscale en civielrechtelijke gevolgen. Gevolgen voor u, uw bv en ook voor uw (ex-)partner. In 2019 is er alleen nog een belastingvoordeel als u het pensioen afkoopt of omzet in een ODV. Kiest u voor afkopen of omzetten naar een oudedagsvoorziening? Dan moet u dit binnen een jaar aan de Belastingdienst doorgeven. Uiteraard moet u als DGA ook aan alle andere voorwaarden hebben voldaan om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen.

Advies
De pensioenadviseurs van Mutsaerts adviseren u over de verschillende mogelijkheden en bepalen samen met u welke optie het beste past bij uw situatie. Daarnaast maken ze diverse officiële documenten in orde om alle afspraken (juridisch) goed vast te leggen. Vervolgens wordt er gekeken hoe de (nieuwe) toekomstige oudedagsvoorziening eruit gaat zien. Wat is er bijvoorbeeld nodig in een situatie van overlijden of arbeidsongeschiktheid?

Toekomstige pensioenopbouw
Steeds meer DGA’s kiezen voor een solide toekomstige pensioenopbouw. Er zijn verschillende manieren om het pensioen bij elkaar sparen:

  • Vermogensopbouw in privé, in box 3 sparen of beleggen
  • Vermogen opbouwen in een lijfrentevoorziening bij een bank of verzekeraar
  • Vermogen opbouwen in een pensioenverzekering

Nabestaandendekking bij overlijden
Om ervoor te zorgen dat partner en kinderen goed verzorgd achterblijven wanneer een DGA komt te overlijden, kan er een nabestaandenpensioen geregeld worden. Het is mogelijk om een levenslange uitkering of eenmalig kapitaal te verzekeren. In beide gevallen kijken we naar een passende oplossing die aansluit op eventuele dekkingen die al geregeld zijn.

Advisering Mutsaerts
De pensioenspecialisten van Mutsaerts helpen u een keuze te maken voor het opgebouwde pensioen in eigen beheer en de toekomstige pensioenopbouw. Neem contact op met onze pensioenspecialisten via 013 - 594 28 28 voor een oriënterend gesprek. De pensioenspecialisten van Mutsaerts adviseren u graag!