Het wordt steeds moeilijker voor bedrijven om goed tegen cyberaanvallen verzekerd te zijn. Verzekeraars sluiten hele sectoren uit of stellen limieten aan de omzet. Andere bedrijven krijgen te maken met fors hogere premies, lagere dekkingen en strengere acceptatie-eisen. Dat heeft vooral te maken met een toename van het aantal cyberaanvallen. Verzekeraars brengen meer focus aan in wat ze wel en niet willen.

Cybercriminelen worden slimmer én sneller

Voor veel organisaties is cybercrime inmiddels bedreiging nummer één geworden. Het gemiddelde losgeldbedrag dat cybercriminelen opeisen is tegenwoordig €65.000,-. Aanvallen zijn geavanceerder, complexer en ingrijpender. Bij schades stijgen de herstel- en onderzoekskosten hierdoor. Preventieve maatregelen en een aangescherpt beleid zijn daarom belangrijker dan ooit. Wat kunt u zelf doen als organisatie om de bedreiging van cybercrime te verkleinen en wat is de impact op de verzekerbaarheid?

  • Het hebben van de juiste IT-beveiligingsprocessen: kijk waar het systeem kwetsbaar is, investeer in onderdelen die kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen.
  • Kies veilige instellingen: controleer de instellingen van bedrijfsapparatuur, -software en netwerkverbindingen.
  • Voer updates direct uit: check of apparaten en software up-to-date zijn en wacht niet met het installeren van beveiligingsupdates.
  • Train medewerkers: het blijft essentieel om medewerkers te trainen in hun beveiligings- en datavaardigheden om cyberaanvallen te herkennen.

Cyberverzekering

Naast preventie en beleid blijft er altijd een risico over dat belangrijk is om te verzekeren. Een cyberverzekering is een goede oplossing voor het verzekeren van cyberrisico’s. Ook wanneer het bedrijf werkt in de Cloud of de bedrijfs-IT uitbesteedt aan een bedrijf, ligt de verantwoordelijkheid van cyberschade bij de getroffen onderneming. Hierdoor blijft een cyberverzekering van groot belang. Met deze verzekering staat er altijd een team klaar voor het geval zich een cyberincident voordoet. De Cyberpolis dekt de aansprakelijkheid van door derden geleden schade, de eigen kosten van het bedrijf, de gevolgschade en biedt een 24/7 response-service. Neem voor meer informatie contact op met Erik Stoffels via 013-7507802.