Steeds meer auto’s ontgrendelen door contactloze autosleutels. Het blijkt dat deze contactloze sleutels makkelijk te manipuleren zijn door dieven waardoor dieven een auto kunnen openen én starten door alleen het gebruik van apparatuur. Deze sleutelloze diefstal, oftewel relay attack, wordt steeds populairder.

Vooral auto’s die zijn voorzien van keyless entry en start zijn makkelijke doelwitten. Deze zijn eenvoudig te hacken doordat de sleutels niet altijd voorzien zijn van de juiste beveiliging. Vanwege deze diefstalgevoeligheid gelden er per 1 januari 2021 strengere regels voor nieuwe auto’s met een keyless entry en start systeem. Bovendien stellen verzekeraars in de toekomst mogelijk ook nieuwe of aangescherpte eisen aan uw autoverzekering.

Dekking autoverzekering

Wanneer u een diefstal of schade claimt bij de verzekeraar, stelt deze vaak de voorwaarde dat er sprake is van aantoonbare braaksporen. In het geval van ‘relay attack’ zijn deze niet aanwezig. Door deze relatief nieuwe vorm van autodiefstal gaan verzekeraars verschillend om met claims zonder aantoonbare braakschade. Wanneer u of uw medewerker in het bezit is van een auto met keyless entry, is het belangrijk dat u duidelijk inzichtelijk heeft wat de voorwaarden van uw verzekeraar zijn.

Hoe verklein je de kans op relay attack?

Helemaal voorkomen kan helaas niet. Maar deze tips kunnen u of uw medewerkers wel helpen om de kans op relay attack te verkleinen:

  • Berg de sleutel(s) op in een metalen kistje. Op die manier blijft het signaal bij de sleutel en is het buiten de woning niet op te vangen. Er zijn zelfs speciale kistjes voor op de markt, de Faraday Box, maar een metalen koekblik kan in principe al voldoende zijn.
  • Beveilig uw auto met een alarmsysteem dat voldoet aan het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Hiermee kunt u aantonen bij uw verzekeraar dat uw auto is voorzien van een goedgekeurde en gecertifieerde beveiliging.
  • Parkeer uw auto binnen en anders buiten op een goed zichtbare plek. Zo kunnen dieven minder anoniem te werk gaan en wordt uw auto een minder aantrekkelijk doelwit.
  • Richt beveiligingscamera’s op uw auto. Voor de inbraakbeveiliging van uw woning mag u een camera ophangen. Een camera richten op de openbare weg of het huis en de tuin van uw buren is niet toegestaan. Maar mocht u toch een beveiligingscamera hebben, dan kunt u bij het ophangen natuurlijk wel rekening houden met de auto op uw oprit.

Weten of uw huidige autoverzekering of van uw medewerkers de juiste dekking biedt? Wij helpen u graag! Neem vrijblijvend contact op met uw accountmanager of Freek Verhaaf en bespreek de mogelijkheden.