De maanden december en januari stonden – voor werkende ouders – in het teken van het zelf opvangen van hun kinderen en het thuisonderwijs verzorgen. Ondertussen gaat het werk gewoon door en is er een avondklok. Een opeenstapeling van veranderingen waar we het afgelopen jaar mee te maken kregen en het einde lijkt nog niet in zicht. De eigen tijd en ruimte komen in het geding waardoor overbelasting op de loer ligt.
Herken de signalen
Door de coronacrisis lopen werk en privé regelmatig door elkaar waardoor veel medewerkers onder extra druk komen te staan. Medewerkers kunnen vaak lastiger loskomen van hun werk en maken regelmatig extra uren. Juist in deze tijd is het belangrijk om als werkgever goed in de gaten te houden of uw medewerkers (te) veel stress ervaren. Let op of het gedrag van medewerkers verandert en neem maatregelen om overbelasting te voorkomen.
Homecrafting
Homecrafting kan een oplossing zijn. Dit houdt in dat de werktijden worden aangepast aan de situatie. Sporten in de avonduren wordt gedwarsboomd door de avondklok dus overdag naar buiten (met de kinderen) en ‘s avonds werken is dan bijvoorbeeld een goed alternatief. Ruimte geven aan medewerkers om de eigen agenda in te delen geeft lucht en ruimte om alle ballen in de lucht te houden. Wij adviseren werkgevers om medewerkers de mogelijkheid te bieden om hun werktijden zelf in te delen. Zo ontstaat er de tijd voor alles wat aandacht nodig heeft.
Beweging
Naast een aangepaste dagindeling zijn beweging en ontspanning vooral in deze tijd essentieel. Thuiswerkers zitten meer dan ooit aan het beeldscherm vastgeplakt. Om enigszins in beweging te blijven is het verstandig om zitten en staan af te wisselen en een overleg wandelend te doen. Al na een half uur stilzitten gaat je systeem biologisch in de stress stand. De spierspanning en ademhaling gaan omhoog, wat niet goed is voor je lijf. Motiveer dus ook je medewerkers om regelmatig te bewegen. Sta even op voor een kop koffie, loop de trap op of stimuleer elkaar via bijvoorbeeld de Ommetjes app van de Hersenstichting.
Meer tips om overbelasting van medewerkers te voorkomen? Neem contact op met de verzuimcoaches van Mutsaerts via verzuimcoach@mutsaerts.nl.