Goed nieuws voor mensen met een particuliere personenauto. Vanaf 1 juli 2021 is de regeling WA-direct ingegaan, oftewel ‘Directe Schadeafhandeling’. Wanneer schade wordt veroorzaakt door een ander motorrijtuig hoeft u de schade alleen maar bij uw eigen verzekeraar te melden. Hiermee wordt het schadeproces eenvoudiger, sneller en efficiënter.

WA-direct

Personen met een WA-verzekering doorlopen nu nog een lang proces om schade aan hun auto te claimen. Dankzij de ingang van de WA-direct regeling hoeft u de schade niet meer te verhalen bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Deze nieuwe regeling is alleen van toepassing wanneer de schade wordt veroorzaakt door een ander motorrijtuig en niet door uzelf. Belangrijk om aan te geven is dat dit geen wijziging in de verzekering is. Het is wél een bindende afspraak binnen de huidige verzekering.

Wat verandert er voor jou?

Bijna alle soorten schade kun je melden bij je eigen vertrouwde verzekeraar of je eigen verzekeringsadviseur. Dat geldt voor de inboedel- en opstalverzekering, maar ook bij de allrisk dekking van de autoverzekering. Alleen bij de WA-dekking en de WA beperkt cascodekking was dat nog niet zo: je stapt naar de in dat geval aansprakelijke partij. De verandering naar de Directe Schadeafhandeling heeft dan ook veel voordelen:

  • Schade wordt door eigen verzekeraar/adviseur sneller afgehandeld;
  • Je klopt gewoon aan bij de eigen verzekeraar/adviseur en meldt je schade;
  • Schade wordt eenvoudiger afgehandeld voor je;
  • Je behoudt het recht om de verzekeraar van de aansprakelijke partij aan te spreken;
  • Jij als klant of jouw adviseur hoeft niet meer zelf in gesprek te gaan met de aansprakelijke partij;
  • Verzekeraars en adviseurs hebben nauwer contact met hun eigen klant. Zij kunnen daardoor werken aan een hogere klanttevredenheid en een sneller afhandelingsproces;
  • Verzekeraars en adviseurs kunnen de klant laten profiteren van dienstverlening die er al is voor eigen allrisk verzekerden. Zo kunnen klanten hun voertuig via het netwerk van de verzekeraar laten herstellen, zodat ze verzekerd zijn van kwaliteit;

Verzekeraars

In het geval van de WA-direct regeling verandert er voor uw verzekering niet veel. Het doel is dat u de mogelijkheid krijgt om schade aan uw auto eenvoudig alleen bij uw eigen verzekeraar in te dienen. U blijft uiteraard altijd vrij om de schade zelf bij de aansprakelijke verzekeraar te claimen. Let wel op dat de WA-direct regeling uitsluitend geldt voor materiële schades aan particuliere auto’s.