Het wordt steeds populairder om door middel van zonnepanelen energie op te wekken en het aantal aanbieders blijft maar toenemen. Een goed teken in het kader van duurzaamheid, maar de brandveiligheid wordt soms nog wel eens vergeten. Vanwege het brandgevaar stellen verzekeraars vaak aanvullende eisen aan de installatie van zonnepanelen.

Isolatiemateriaal

Bij het installeren van zonnepanelen wordt vaak voor de goedkoopste oplossing gekozen om het dak te isoleren. Dit terwijl die materialen vaak het gevaar op brand verhogen. Met name EPS platen (piepschuim) zijn een goedkope optie om daken te isoleren, maar als er brand uitbreekt, smelt dit materiaal. De brand kan zich daarnaast ontzettend snel verspreiden doordat er lucht in de constructie zit. Dit veroorzaakt dan niet alleen schade aan de zonnepanelen, maar ook aan het pand en aan de inboedel of inventaris.

Door het plaatsen van onbrandbaar isolatiemateriaal onder de zonnepanelen kan eventuele branduitbreiding beperkt worden. Dit is extra belangrijk omdat zonnepanelen meestal dicht op het onderliggende bouwmateriaal wordt geplaatst.

Mutsaerts

Veel verzekeraars stellen specifieke eisen aan de zonnepanelen en aan het pand waar ze worden geïnstalleerd. Wilt u weten aan welke voorwaarden de installatie moet voldoen? Bespreek dan eerst uw plannen met uw accountmanager!