Zonnepanelen vormen een steeds populairdere energiebron voor bedrijfspanden, gedreven door zowel milieuoverwegingen als de potentieel aanzienlijke besparingen op energiekosten. Echter, zoals bij elke investering, komen ook zonnepanelen met hun eigen set risico’s, voornamelijk op het gebied van schade. Onze adviseurs bieden graag deskundig advies om deze risico’s tot een minimum te beperken.

Begrijp de risico’s

Schade aan zonnepanelen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals extreme weersomstandigheden (hagel, storm), brand, vandalisme, of technische defecten. Deze schades kunnen niet alleen leiden tot kostbare reparaties, maar ook tot significante downtime en verlies van inkomsten. 

Preventieve maatregelen voor zonnepanelen 

 • Kwaliteit en installatie: investeer in hoogwaardige zonnepanelen en kies voor een ervaren installateur. Een professionele installatie kan veelvoorkomende problemen, zoals waterlekkage of elektrische fouten, voorkomen.
   
 • Regelmatige inspecties: voer periodieke inspecties uit om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren. Let op beschadigingen, verkleuringen of andere tekenen van slijtage.
   
 • Onderhoud: onderhoud is cruciaal voor de levensduur van uw zonnepanelensysteem. Schoonmaken van panelen en het controleren van de bekabeling en montagesystemen helpt om de efficiëntie te behouden en risico’s te verminderen.
   
 • Weerbestendigheid: neem maatregelen om uw zonnepanelen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. 
   
 • Beveiliging: investeer in beveiligingsmaatregelen zoals camera’s en verlichting om vandalisme en diefstal te ontmoedigen.
   
 • Verzekering: zorg voor een adequate verzekering die dekt tegen alle vormen van schade aan uw zonnepanelen. 

E-paper preventiemaatregelen zonnepanelen

Voor bedrijfspandeigenaren die zich verder willen verdiepen in de preventiemaatregelen en risicomanagement rondom zonnepanelen, bieden wij een e-paper met meer uitleg en praktische tips voor een effectief risicomanagementplan. Download de e-paper hier.